Jeugd

Jeugd

Nieuwe jeugdatleetjes worden wegwijs gemaakt in de atletieksport. Op een speelse wijze gaan zij kennis maken met alle disciplines van de atletiek.

Elke discipline vraagt een minimale uithouding, motorische vaardigheid en een coƶrdinatie- vermogen. Dit wordt hen bijgebracht op training door gediplomeerde trainers.
Het is immers van belang dat de kwaliteit van de training primeert, boven de hoeveelheid.
Eenmaal foutief aangeleerd is het moeilijk om nog bij te sturen.
In de tweede fase van de opleiding (en dit is gebonden aan het individu) wordt er verder gewerkt op de aangeleerde technieken.

Deze atleetjes zijn dan weer een voorbeeld voor de nieuwe jeugdatleetjes.
De snelheid van uitvoeren van de looptechnische oefeningen wordt verhoogd, de techniek wordt bijgeschoold en de uithouding wordt breder gemaakt.
Eens de eerst twee fases doorlopen, gaan de atleetjes aanvoelen welke disciplines hen het beste liggen. Zo geven zij zelf de richting aan waarin zij zich eventueel willen specialiseren.
Hierop kan de trainer dan verder werken.

Via specialisatietrainingen op onze accommodatie of op een atletiekpiste, wordt de techniek verfijnd en wordt er ingewerkt op details.
Enkele specialisaties zijn verspringen, hoogspringen, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen, hordenlopen, spurten, halve fond en fond ( fond = lange afstand ).

Het is moeilijk om op elke fase een leeftijd te plakken. Dit is voor elke individu anders, te wijten aan:
- een eigen aanleg
- de beginleeftijd van de opleiding in de atletiek
- het aantal deelgenomen trainingen
- de wil om een bepaald doel te bereiken
- de steun van de ouders

Na het doorlopen van de voorafgaande fases is de atleet reeds enkele jaren met atletiek bezig. Vanaf nu kan de frequentie van de training verhoogd worden zodat er nog meer variatie in het oefenschema gebracht kan worden.
Na het uitbouwen van een voldoende grote basis, kan er verder gewerkt worden aan de weerstand en de intervaltraining. Bijkomende trainingen kan de jeugdatleet eventueel meepikken bij onze tweede doelgroep.

De jeugd is ingedeeld in verschillende categorieƫn naar gelang hun leeftijd:

  • Benjamin= 7 en 8 jarigen
  • Pupil = 9 en 10 jarigen
  • Miniem = 11 en 12 jarigen
  • Kadet= 13 en 14 jarigen
  • Scholier = 15 en 16 jarigen

Voor info lidgeldhernieuwing jeugdatleetjes: